2 Mayıs 2017 Salı

Erkekler Kadınlarda En Çok Hangi Özellikleri Çekici Bulur?

Neredeyse hepimiz, birlikte olduğumuz ya da olmak istediğimiz insanları pek çok karmaşık parametreye göre seçtiğimizi düşünürüz. Ancak yüzeyde her ne kadar etmen olursa olsun, aslında hepimiz eş seçerken belirli göstergeleri izleriz. İşte erkeklerin eş seçerken farkında olmadan dikkat ettikleri ayrıntılar:

Eş seçerken hayvanlardan çok farklı koşulları gözettiğimiz düşüncesi bizlere romantik gelir.

Ve bu düşünce bir noktaya kadar doğrudur: Bizler, eş seçerken daha karmaşık bir yol izleriz. Ancak pek çok bilim insanına göre aslında bu seçimlerimiz o kadar da orijinal ya da bize özgü değildir; çünkü onlara göre, erkeklerin kadınları çekici bulmasını sağlayan özelliklerin altında çiftleşme ve soyunu devam ettirme güdüsü yatmaktadır. Daha basit şekilde söylersek, erkeklerin kadınları güzel bulması, aslında o kadının ne kadar iyi bir eş olabileceğine dair basit hayvansal varsayımlara dayanmaktadır.

Peki nedir erkeklerin altında yatan sebebi bilerek ya da bilmeyerek dikkate aldığı bu özellikler?

Bunlardan ilki elbette gençliktir ve bu seçimin sebebi oldukça basittir: Genç kadınlar doğurgandır. Evrimsel psikologlar, erkeklerin genç kadınları tercih etmesinin altında yatan bilinçdışı sebebin bu olduğunu düşünmektedir. Bugünkü medeni dünyada bir parça uygunsuz karşılanabilen eşler arası yaş farkı, insanlar tarafından binlerce yıl boyunca bir mesele olarak görülmemiş, erkekler tarihin her döneminde genç kadınlarla birlikte olmayı tercih etmiştir.

Konu üzerine çalışan psikologlara göre erkeklerin önem verdiği bir diğer etmen uzun saçlardır.

Uzmanlara göre erkekler, yalnızca güzel değil, aynı zamanda çocuklarına en iyi muameleyi gösterecek, sağlıklı kadınlar aramaktadır. Kadınların sağlığını ortaya koyan en önemli göstergelerden bir tanesi de saçlarıdır. Hastalık gibi durumlarda vücutlarımız saçlarımızı beslemeyi bırakarak yaşamımız için daha önemli olan organlarımızı besler ve bu sebeple saçlarımız güçsüz ve mat görünebilir. Kısacası erkekler, sağlığın bir göstergesi olduğu için uzun, parlak ve güçlü saçlara sahip kadınları çekici bulurlar.

Peki ince beli niçin çekici buluruz?

Bunun sebebi, ince belin de sağlığa dair bir gösterge olmasıdır. Diyabet, hipertansiyon ve felç gibi rahatsızlıklar vücuttaki yağ dengesini bozarak bel-kalça oranını değiştirdiği için ince bel daima bir sağlık göstergesi olarak algılanmıştır. İnce bele ve geniş kalçalara sahip olan kadınların aynı zamanda daha doğurgan olduğu ve üremeyle ilgili hormonları daha çok salgıladığı bilinmektedir.

Erkeklerin büyük göğüsleri sevmesinin de bilinçdışı bir sebebi vardır.

Büyük göğüsler yıllar ilerledikçe sarktığı için, yaşı ele veren önemli göstergeler olarak görülmektedir. Bu sebeple özellikle daha eski çağlarda, büyük göğüsler erkeklerin seçiminde önemli bir kriter olarak işlev görmüştür. Diğer yandan, tıpkı ince bel gibi büyük göğüsler de doğurganlığın sembolü olduğu için erkekler eş seçiminde bu kritere önem vermektedir.

Erkeklerin sarı saçlı kadınları daha çekici bulmasının sebebi de yukarıda saydıklarımıza benzerdir.

Çünkü sarı saç da tıpkı diğer etmenler gibi yaşın ve doğurganlığın göstergesidir. Bunun sebebi, sarı saçın yaş ilerledikçe önemli değişimlere uğramasıdır. Sarı saçlara sahip kadınların doğum yaptıktan sonra östrojen seviyelerinin azaldığı ve saç renklerinin koyulaştığı bilinmektedir. Bu da erkeklerin farkında olmadan genç ve doğurgan kadınları seçtiklerinin bir başka göstergesidir.

İrisin en açık rengi olan mavi de büyük öneme sahip etmenlerdendir.

Aslında bu son özellik yalnızca erkeklerin değil, kadınların da önem verdiği noktalardandır. Bunun sebebiyle ilgili ortaya koyulan en ikna edici teori ise göz bebeklerimizin kontrol edemediğimiz değişimidir. Bir insan, hoşlandığı bir kişiyi gördüğünde göz bebekleri büyür ve karşısındaki de kontrol edilemeyen bu değişimden belirli çıkarımlarda bulunabilir. Bu yüzden eğer karşımızdaki insan mavi gözlüyse bizden hoşlanıp hoşlanmadığını anlamamız daha kolaydır. Bu durumun, kahverengi gözlere sahip kişilerin genellikle gizemli görülmesinin sebebi olabileceği de düşünülmektedir. Kısacası bu, insanların kendilerinden hoşlanan kişilere daha fazla çekilmesini de açıklamaktadır. Kaldı ki sıraladığımız tüm bu veriler bazı bilim insanlarının görüşünü yansıtmaktadır ve gerçeğin zannettiğimizden daha farklı olması ihtimâl dahilindedir.

0 yorum:

Yorum Gönder